Cinc raons per les quals no unir-se als “Whatsapp Group Links”

Els grups de WhatsApp estan tan presents en la nostra vida que ja fem servir més temps en ells que en trucar per telèfon oa veure la televisió. La immensa majoria d’ells són grups d’amics, familiars o companys de feina. Però, cada vegada hi ha més grups ‘penjats a Internet’ als de subscriure. Per accedir-hi només cal buscar alguna cosa semblant a “WhatsApp Group Links” a Google Play i descarregar alguna de les apps que permeten unir-se a milers d’aquests grups.

No obstant això, és una pràctica gens recomanable.

 

Una pràctica gens recomanable

 

Des de fa algun temps es pot generar un link per a cada grup de WhatsApp i així compartir-per altres vies més enllà de la pròpia aplicació. La idea va sorgir per generar grups de treball i sincronitzar equips després de l’aparició d’una eina digital desenvolupada al Canadà, anomenada Slack, que és un híbrid entre l’email i WhatsApp.

No obstant això, van proliferar conjunts de tota índole: per lligar o fer nous amics, sobre esports, sobre alimentació, bellesa, moda i una infinitat de temàtiques. Entre elles van sorgir els grups d’imatges per a adults, generalment pornogràfiques, però també de sadomasoquisme i fins i tot de pederàstia.

 

 

 

El problema de la seguretat

 

El problema de la presència d’aquests grups és, precisament una de les majors virtuts de WhatsApp: la seva magnífica seguretat. L’aplicació ha invertit tant en fer que els missatges estiguin tan xifrats que és pràcticament impossible espiar un compte. I és just aquí on els ciberdelinqüents han trobat, en aquesta gran fortalesa, el lloc perfecte on cometre accions il·legals.

Les comunicacions en WhatsApp són completament anònimes ja que estan xifrades d’extrem a extrem. És a dir, si no s’és la persona que envia el missatge o la persona que el rep, és impossible saber què s’està comunicant.

Al seu torn, com els grups de Whatsapp estan limitats a un màxim de 256 usuaris, la policia no pot revisar les converses si no se’ls admet en els grups.

 

Ets compartint la teva informació personal

 

El major error i risc d’entrar en grups de WhatsApp a través d’Internet o d’apps dissenyades per llistar és que en ells compartim informació molt sensible amb només formar part com a usuari. A l’entrar, estàs donant el teu número de telèfon a un grup de persones a les que no coneixes de res. A més, els estàs donant accés a molta informació que es pot obtenir amb només veure el teu perfil, com les teves fotos fins i tot la teva ubicació, si estàs de vacances o el teu estat d’ànim.

Si tens la mala sort de trobar ciberdelinqüent podrà utilitzar tota aquesta informació per treure profit d’ella, ja sigui en forma d’extorsions, seguiment a ‘el món real’ o fins i tot assetjament.

Un altre dels riscos d’entrar en aquests grups és que en alguns d’ells es comparteix informació il·legal. No s’ha de entrar-hi ni tan sols per tafanejar. El simple fet de formar part d’un d’aquests grups ja pot consistir un delicte. Si per algun casual la Policia entra en un d’ells per atrapar un ciberdelinqüent i el teu número també està en el grup, et va a implicar seriosos problemes.

D’altra banda hi ha el creuament de dades que WhatsApp té amb Facebook i Instagram. Com les tres xarxes socials formen part de la companyia, és habitual que després de parlar amb algú en WhatsApp, t’apareix com a perfil recomanat en, per exemple, Instagram. De nou, estaràs donant informació de més als potencials ciberdelinqüents que podran saber més de tu a l’hora de atacar-te.

Els links per a grups de WhatsApp no ​​són dating apps

I per descomptat, perquè els links per a grups de WhatsApp no ​​són un bon lloc per fer noves amistats o per lligar.

Ja hi ha aplicacions i xarxes socials creades per aquests fins. Whatsapp no ​​ha estat creada per això, de manera que no poden vetllar per la teva seguriad de la mateixa forma en què ho fa tinder o Happn. Quan entablas una relació d’amistat amb una persona en aquestes apps si queda un registre digital. En cas que et passés alguna cosa, podria desenvolupar-se una tasca forense per trobar la persona que t’ha arruïnat la vida.