CONSELLS PER PROTEGIR ELS ADOLESCENTS DE LA ‘SEXTORSIÓ’ I COM EVITAR-LA

El món digital ha proporcionat als joves innombrables oportunitats que els seus pares mai no van arribar a experimentar. Els va ajudar a mantenir-se en contacte amb els seus amics durant el confinament del 2020 i, ara que tot està retornant a la normalitat prepandèmica, els principals avantatges de l’esfera digital segueixen totalment intactes. No obstant això, aquest món digital també exposa els joves a perills als quals els seus pares no van haver de fer front mai.

Per exemple, en els darrers anys s’ha produït un augment alarmant dels casos de ‘sextorsió’, inclosos els adreçats als adolescents. El 2021, l’FBI va afirmar haver registrat més de 16.000 denúncies només en els primers set mesos de l’any.

Ha arribat el moment que els pares siguin conscients dels riscos a què s’enfronten els seus fills a Internet i aprenguin alguns consells de bones pràctiques per mitigar-los.

Què és la ‘sextorsió’?

Com el seu nom indica, la ‘sextorsió’ és un tipus de xantatge en què una persona enganya o coacciona la víctima perquè comparteixi imatges o vídeos sexualment explícits de si mateixa i després l’amenaça de publicar el material a menys que la víctima li pagueu o accediu a enviar més fotos o vídeos d’aquest tipus.

És realment preocupant que els nens i els adolescents siguin cada cop més freqüentment l’objectiu dels atacs de ‘sextorsió’: són més innocents i, per tant, més fàcils d’enganyar.

D’altra banda, és una amenaça que pot estar adreçada a ambdós sexes. Tot i que hi ha molts exemples d’extorsionistes que s’adrecen exclusivament a les dones, l’FBI també ha advertit recentment d’un augment fort dels incidents d’extorsió sexual dirigits a homes adolescents.

Quin és l’impacte de la sextorsió?

La possibilitat que es difonguin imatges o vídeos explícits entre amics i familiars pot causar un greu trauma emocional i mental a les víctimes. Els nens o joves atrapats en aquest tipus d’atacs solen estar massa avergonyits o espantats per buscar l’ajuda dels amics, els pares o els professors. Poden arribar fins i tot a accedir a les peticions de l’extorsionador per evitar que més imatges comprometedores acabin publicant-se.

 

Com puc protegir els meus fills de la ‘sextorsió’?

 

Aquests incidents i les seves possibles conseqüències horroritzen la majoria dels pares. Però, per molt temptador que sigui intentar restringir lús dInternet o laccés a determinats llocs web o aplicacions, crear un ambient dhonestedat i confiança a casa serà molt més eficaç a llarg termini.

 

Per això, els pares han d’entendre primer els perills i després compartir la seva visió sense jutjar els fills. La comunicació bidireccional és essencial en aquest sentit. Els joves han de sentir que poden acudir als pares a buscar ajuda si es veuen embolicats en un cas d’extorsió sexual.

 

En cas que el teu fill hagi estat víctima d’un cas de ‘sextorsió’, ESET, companyia experta en ciberseguretat, proposa una sèrie de consells o bones pràctiques per pal·liar-ne les possibles conseqüències:

 

Cesa tota comunicació amb l’extorsionador

No li paguis res

Desa totes les proves possibles, incloent-hi captures de pantalla dels missatges o imatges guardades

Denúncia a la policia ia la plataforma en línia o xarxa social corresponent

La prevenció és la millor cura

 

Tot i això, la prevenció és sempre la millor mesura per evitar aquest tipus de casos. Tot i que la major part de les amenaces de ‘sextorsió’ es basen en l’enginyeria social i no en el robatori d’informació, val la pena prendre mesures per mitigar l’amenaça de totes dues. Per ajudar a protegir els teus fills, parla amb ells sobre el perill i sobre les senzilles mesures que poden dur a terme per mantenir-se allunyats. Entre elles hi ha aspectes bàsics com:

 

  • Sigues previngut a Internet: la gent no sempre és qui diu ser
  • Configura els teus comptes de xarxes socials com a privats
  • No enviïs vídeos o fotos a algú que no coneixes a la vida real
  • No comparteixis mai fotos o vídeos íntims teus o d’una altra persona: no tens control sobre el que passa després amb les imatges o els vídeos
  • Ignora els missatges de desconeguts i desconfia dels que vulguin traslladar la conversa a una altra plataforma: aquest tipus d’esforç també són un dels senyals d’advertiment d’una estafa sexual

Font: Blog Protegerse Eset