¿Envaeixen els pares la privacitat dels seus fills quan publiquen fotos en línia?

La preocupació que provoca la gestió de la informació personal a les xarxes s´ha incrementat durant els darrers anys.Els escàndols i les infraccions de protecció de dades han servit per il·lustrar les dificultats inherents a salvaguardar la informació personal de milions d’usuaris, fins i tot quan es dediquen recursos i esforç per aconseguir-ho.

Una de les preguntes addicionals que origina aquesta realitat correspòn al benestar -present i futur- dels menors, que tenen una llarga empremta digital en forma de dades i fotos molt abans de fer els 18. El més probable és que la majoria d’ells mai experimentin problemes relacionats amb el que els seus pares comparteixen però tot i així es planteja una tensió entre el dret de la gent gran a compartir les seves experiències i el dels menors a la privacitat.

Ja sigui per protegir els menors davant de possibles situacions de grooming o bullying, de robatoris, suplantacions de la identitat o pel risc de que les seves imatges acabin en xarxes de pornografia, experts en educació i pares estan cridant l’atenció sobre la importància de protegir la privacitat dels menors. I pel dret a l’oblit d’aquest rastre digital, un cop entren en la seva vida adulta, inclòs ja en algunes legislacions.

 

La part bona de compartir

 

Al mateix temps no es poden ignorar els avantatges que ofereix poder compartir i contactar amb altres. En aquest cas els social media han obert un canal per construir comunitats, apropar famílies disperses o proporcionar suport i visibilitat a importants qüestions socials, en què els pares són la veu dels seus fills. Compartir ajuda a sentir-se menys aïllats i a rebre informació i consells útils. Qüestions com els horaris i el somni dels nens, la nutrició, la disciplina, els problemes de comportament o l’assistència de cuidadors es trobin entre els més habituals en aquest tipus de xarxes. Malgrat els seus nombrosos defectes, Facebook i la resta de xarxes socials ofereix una possibilitat real de transmetre fàcilment moments importants de la vida a amics i familiars. I la realitat és que el desig de fotografiar i compartir imatges dels nostres moments feliços no desapareixerà. Així que, com mantenir aquests beneficis eliminant els riscos potencials? És necessària una presa de consciència i un canvi en la comprensió de les conseqüències per part dels usuaris, a més d’un impuls actiu per part dels proveïdors per reforçar la seguretat. Com i què compartir?

  • Familiaritza’t amb les polítiques de privacitat de les plataformes per saber quin ús poden fer de les teves imatges.
  • Configura les notificacions perquè avisin quan el nom del seu fill aparegui en els motors de cerca, utilitzant les alertes de Google i altres serveis.
  • Estigues en contacte amb altres pares i amb els centres escolars i educatius per estar al cas de la informació i imatges que publiquen sobre els teus fills. Si no et sents còmode amb una mica del que s’ha publicat pots demanar que el retirin.
  • Els pares que decideixen compartir sobre les dificultats de comportament o problemes mèdics dels seus fills tenen la possibilitat de fer-ho en forma anónima.
  • Comprovar que les imatges no puguin ser utilitzades per a deduir la ubicació de la teva família, els seus horaris o les seves rutines.
  • Un cop arriben a l’edat suficient (entre 6 i 8 anys) pensa en consultar als teus fills per saber si estan d’acord o no amb la informació i imatges que publiques sobre ells.