Quan la teva exparella es converteix en el teu hacker

Què passa quan s’acaba l’amor?

 

Una parella pot compartir moltes coses: taula, llit, subscripció de Netflix, compte bancari, pin de seguretat de l’alarma, adreça electrònica, clau d’accés a l’ordinador domèstic…

Però quan l’amor s’acaba, moltes poden resultar un problema per a la nostra (ciber)seguretat.

Quan una vida en comú acaba, sigui amistosament o per les dolentes, hi ha moltes coses per repartir.

Els amics, per exemple, però també les contrasenyes del món digital. No t’havia acudit? Si googleges les paraules ‘divorci’ i ‘contrasenyes’ juntes apareixen gairebé un milió i mig de resultats amb recomanacions legals per protegir el nostre univers digital abans, durant i després

Molts cops tenim oberta l’opció de compartir ubicació entre el nostre mòbil i el de la nostra parella però, un cop separats, no és convenient que puguin saber on som. Per exemple, podrien accedir a l’habitatge quan no hi som, o aprofitar per cercar-nos i lliurar-nos alguna documentació que no volem rebre.

“La tecnologia forma part de les nostres vides, i hi ha tants fronts a què atendre que és habitual que utilitzem variacions de la mateixa contrasenya per accedir al banc, al servei de streaming, a l’aplicació del gimnàs o com a pin del mòbil, i que la nostra parella les conegui o fins i tot les comparteixi. Això, que ja de per si mateix és un risc de seguretat, es pot convertir en un problema greu en casos de divorci poc amistós”, afirma Hervé Lambert Global Consumer Operations Manager de Panda Security.

I a banda de la invasió de la privadesa per part d’algú amb qui ja no compartim la vida, també hi ha casos en què l’exparella pot causar veritables problemes si té a l’abast certa informació: correus que has intercanviat amb un tercer o fotos incriminatòries (tot això pot ser utilitzat en contra teva).

I encara pitjor, si teniu una còpia del vostre DNI, les vostres claus del banc i coneixeu els vostres hàbits, fins i tot podeu portar a una suplantació d’identitat (per treure els diners del banc, per exemple o per manipular la hipoteca, el servei d’electricitat o fins a la teva feina).

 

Kit de protecció digital

Abans d’arribar a la separació, i encara que confiem en la nostra parella com en nosaltres mateixos, el sentit comú, en els temps que corren, ens diu que mantenir la privadesa és sempre important perquè senzillament fins i tot encara que no hi hagi mala fe, mentre més persones coneguin una mica més possibilitats hi haurà d’error humà.

Però un cop es decideix la ruptura les coses s’escalfen i qualsevol advocat t’aconsellarà canviar les contrasenyes com més aviat millor. Heus aquí alguns consells que hauríem de tenir en compte:

  • Canviar les contrasenyes i números PIN: Mentre els advocats lluiten per dividir els comptes comuns de la millor manera, el primer seria canviar les contrasenyes dels llocs digitals més sensibles, començant per la xarxa wi-fi, si som els que ens hem quedat a el domicili comú, ja que a través d’ella es pot accedir tant a l’historial de cerques com als missatges que hi han passat.
  • Vigila el correu electrònic: Quan portem molt de temps usant una adreça de correu és possible que hi tinguem vinculats nombrosos serveis com la signatura digital o el compte bancari. Canviar les claus del nostre mail personal és el primer, perquè hi poden arribar alertes o verificacions d’identitat quan estem canviant les credencials en altres comptes com la del banc i no volem que se sàpiga.
  • Especial atenció al banc: Si compartim el compte bancari, serà el jutge o el mediador qui haurà de dirimir com es reparteixen els estalvis ia partir de quin moment, així que si aquest és el cas, el més recomanable és no fer res sense consultar-ho .
  • Però si no és així, és possible que en qualsevol cas la nostra parella conegui els nostres detalls daccés o fins i tot que tingui una targeta autoritzada. En aquest cas, haurem de parlar amb el banc per cancel·lar-la i canviar les contrasenyes.

 

  • També el comerç electrònic: A més que pugui conèixer les claus d’accés a les botigues més habituals (de nou, compte si fem servir les mateixes per a tot), moltes vegades aquestes es queden guardades a l’ordinador domèstic (o al de l’altre, quan fem compres comunes).
  • Vigila de qui dels dos és la targeta associada a aquests llocs per no tenir sorpreses desagradables.
  • Desactivar el ‘compartir ubicació’: Moltes vegades tenim oberta aquesta opció entre el nostre mòbil i el de la nostra parella però, una vegada separats, no és convenient que puguin saber on som. Per exemple, podrien accedir a l’habitatge quan no hi som, o aprofitar per cercar-nos i lliurar-nos alguna documentació que no volem rebre. I no oblidis les aplicacions de seguiment esportiu, que també llancen la teva ubicació en temps real a tots els teus seguidors (si la teva ex ho és, desvincula’l)
  • Compte amb les xarxes socials: Potser pensem que aquí no poden ‘robar-nos res’, però algú amb mala intenció sí que podria suplantar-nos i publicar en el nostre nom informació privada o poc decorosa, o fins i tot ‘plantar’ proves falses que podrien decantar un possible judici de custòdia en contra nostra, per exemple.

El consell general és vigilar i preveure. I, en qualsevol cas, tractem que les nostres contrasenyes siguin segures i difícils d’esbrinar sempre.

Evitar les dates d’aniversari, els noms dels fills, els lemes comuns que tots dos puguin conèixer,

Hi ha casos en què l’exparella pot causar veritables problemes si té al seu abast certa informació: correus que has intercanviat amb un tercer o fotos incriminatòries (tot això pot ser utilitzat en contra teva).

Potser estimar sigui compartir, però divorciar-se és repartir i, en això, és millor posar-se d’acord fora del món digital.