Com saber si tens un virus en el teu mòbil i com protegir-te

Aquests 8 senyals indiquen que el teu telèfon pot tenir un virus:
1. Despesa excessiva de dades: un telèfon pot tenir un virus que s’executa en segon pla, sense ser detectat, la qual cosa pot augmentar significativament l’ús general de dades.
2. Càrrecs fraudulents: alguns tipus de troians poden augmentar la factura del telèfon amb compres d’aplicacions i càrrecs a comptes premium que els hackers poden gastar en el teu nom.
3. Bloqueig d’aplicacions: si el programari del teu mòbil està compromès, pot fer que les apps es bloquegin repetidament. Pot haver-hi diverses raons per a això així que comprova que el teu emmagatzematge no està ple i que no tens massa aplicacions executant-se alhora abans de posar-te en el pitjor.
4. Pop-ups: mentre que algunes finestres emergents són una funció normal de la publicitat en navegar per la web, si el teu navegador està tancat i et trobes amb un gran nombre de finestres emergents, pot deure’s a adware, un tipus de malware l’objectiu del qual és la mineria de dades.
5. Augment del consum de la bateria: si un virus, com altres tipus de malware, s’executa en segon pla durant l’ús normal del mòbil la despesa de bateria pot augmentar de manera desmesurada, així com l’ús de la memòria RAM del telèfon.
6. Aplicacions irrecognoscibles: quan vegis aplicacions que s’han descarregat misteriosament, pot tractar-se d’una forma maliciosa de malware. Els troians també poden adherir-se a aplicacions legítimes i causar més danys.
7. El mòbil s’escalfa en excés: el malware pot consumir molta RAM i CPU, la qual cosa porta al fet que el teu telèfon s’escalfi massa. Encara que pot ser normal que el teu telèfon es sobrecaliente ocasionalment, aquest problema crònic podria ser un senyal que hi ha una cosa més perillosa darrere.
8. Missatges de spam: una forma comuna de malware que es pot trobar en un telèfon mòbil recollirà dades sensibles i intentarà també infectar als teus contactes enviant textos amb enllaços i arxius adjunts perillosos.

Com protegir-te d’un virus en el telèfon
Com a primera línia de defensa, utilitza un programari antivirus per a protegir el teu telèfon contra el malware. Ves amb compte en instal·lar noves aplicacions. Lee les ressenyes i revisa els termes i condicions a la recerca de qualsevol frase que pugui indicar l’accés a dades personals. Fes regularment una còpia de seguretat del teu telèfon per a poder restaurar a una versió anterior si un virus s’infiltra en el teu dispositiu.
• Descàrrega només aplicacions verificades. Evita les botigues d’aplicacions de tercers. D’aquesta manera es minimitza el risc d’instal·lar aplicacions perilloses que es fan passar per programari legítim.
• Utilitza un Wifi segur. Utilitza sempre un Wifi protegit o una VPN. Això dissuadeix als hackers d’interrompre el flux de dades cap a i des del teu telèfon.
• Comprova els permisos de l’aplicació. Llegeix els termes i condicions abans de descarregar una aplicació desconeguda. Fixa’t en qualsevol text que indiqui que l’aplicació pot utilitzar informació personal o canviar els termes sense previ avís.
• Instal·la un programari antivirus. El programari antivirus és la millor línia de defensa contra el malware en el mòbil. Executa el programari amb regularitat i elimina qualsevol amenaça detectada.
• Actualitza el teu sistema operatiu. Les actualitzacions del sistema operatiu solen posar pegats els errors trobats en les seves versions anteriors.
• No obris missatges sospitosos. Els programes maliciosos poden venir en forma d’arxius adjunts de correu electrònic, textos i enllaços. No facis clic en enllaços o missatges desconeguts, ja que poden ser una porta d’entrada a llocs de phishing.
• No facis jailbreak en el teu telèfon. Estar rooteado permet les actualitzacions i pegats necessaris per al teu sistema operatiu a mesura que iOS reforça la seva seguretat. Quan fas jailbreak al teu telèfon, ets vulnerable als forats de seguretat trobats en les versions anteriors, a més dels perills que pot suposar el codi obert.