Els teus dispositius també podrien ser víctima de WannaCry

Coses que poden robar-te per ransomware que mai haguessis imaginat

En els últims mesos, el ransomware s’ha convertit en un dels pitjors malsons en tot el planeta. Primer, pel virus WannaCry, que va mantenir en tensió a la meitat del món durant dies. Segon, pel robatori que van patir els estudis de Disney. En concret, uns cibercriminals van accedir al servidor de la productora, van robar una de les seves estrenes i, demanaven un rescat multimilionari a canvi de no difondre l’arxiu per Internet.

En efecte, el ransomware va més enllà del robatori econòmic. Sense anar més lluny, els hackers que van desenvolupar WannaCry van fer servir una eina que havien robat prèviament a l’Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units (per les seves sigles en anglès NSA), anomenada Eternal Blue, per difondre el virus a escala global.

 

Segrest del microones

 

Però no cal ser una agència d’espies nord-americana per patir un atac de ransomware. Cada vegada comptem amb més dispositius connectats a la xarxa amb els quals manejar objectes quotidians a casa nostra, com les persianes, la calefacció o la il·luminació. Tota aquesta amalgama de mini-ordinadors connectats, coneguda com l’Internet de les Coses (per les seves sigles en anglès IOT), és com una porta oberta de bat a bat a casa teva per als cibercriminals.

 

Compte amb els dispositius electrònics!

 

Principalment, això es deu al fet que la majoria d’aquests dispositius s’han dissenyat sense tenir en compte els factors de ciberseguretat per estalviar costos de producció i costos de manteniment. Els hackers saben bé que amb un petit esforç poden controlar gairebé qualsevol dispositiu electrònic que hi hagi a casa teva.

Si ets un early adopter, ja tindràs a casa teva una càmera web per veure al teu nadó mentre dorm, o tindràs algun d’aquests dispositius amb els quals comprar productes de primera necessitat a través d’Amazon Prime Now. Si no ho ets, descura, en pocs anys la immensa majoria dels teus electrodomèstics estaran connectats a Internet.

En aquest sentit, “abans de comprar un dispositiu domèstic que tingui qualsevol tipus de connexió a Internet, és molt important comprovar quin tipus de connexions té a la xarxa i incloure-ho en els dispositius a vigilar de la teva antivirus domèstic”, adverteix Hervé Lambert, Global Consumer Operations Manager a Panda Security.

Utilitzar el teu ordinador com ‘mula’ per difondre un virus

 

Una cosa semblant passa amb els dispositius ‘típicament hackejables’ que tenim a casa, com els mòbils i els ordinadors.

La majoria de la gent sol pensar que no emmagatzema al seu ordinador o mòbil res pel que li vagin a fer xantatge. Per aquesta raó, no prenen grans mesures per mantenir la privacitat dels seus equips. No obstant això, els cibercriminals aprofiten aquesta manca de seguretat en ordinadors i mòbils de persones corrents per infectar-los i usar-los al seu gust.

Un cop han entrat en aquests dispositius, els hackers instal·len un malware que els permet manipular-los en remot per escampar virus i ransomware en centenars d’ordinadors sense deixar pràcticament empremta del seu atac. És més, els primers a ser investigats per la policia, amb tots els tràmits que això comporta, són els amos dels ordinadors que els cibercriminals han fet servir com a ‘mules’.

 

 

Convertir-te en Scarlett Johanson durant uns dies

 

Així i tot, els arxius multimèdia són, per als ciberdelinqüents, uns dels ‘trofeus’ més importants que solem guardar en els nostres dispositius. Només cal recordar els atacs que van patir estrelles com Scarlett Johanson en els que els han robat, i posteriorment difós, fotos en situacions compromeses.

De nou, no cal ser una estrella de Hollywood per ser víctima d’un atac de ransomware. Són molt habituals els robatoris de contrasenyes de xarxes socials en què els hackers fan xantatge a les seves víctimes perquè els paguin un rescat sota l’amenaça de difondre missatges i fotos personals a tots els seus contactes.