Què és el metavers, el parc d’atraccions de les grans tecnològiques

Facebook anuncia que comença la construcció d’un món virtual, una ‘realitat’ hiperconnectada que continuarà creixent quan apaguis i tornis a connectar. La major velocitat del 5G permet el desenvolupament de diversos projectes per submergir-te en una segona vida.

Una idea senzilla: unir-los a tots al mateix lloc. Una cosa així pretén el metavers. Però, com tota gran idea de formulació senzilla, darrere de cada llum hi ha ombres. Les hem vist a través de totes aquestes àgores de convivència més o menys ben avingudes: la vella Second Life, l’amigable Animal Crossing o els gegantins Minecraft i Roblox.

Mark Zuckerberg, CEO i fundador de Facebook, va insistir que la gent no hauria de viure a través de “rectangles petits i brillants”. Una referència a les icones d’apps com Facebook, Instagram o Twitter. La meta del director executiu de l’empresa social més popular de tots els temps és clara: crear un entorn més interactiu, un mitjà on oferir “interoperabilitat sense precedents” O, dit altrament, viure una segona vida en un lloc hiperconnectat on puguis moure’t, comunicar-te , comprar i vendre desenvolupant vincles emocionalment més intensos Fa un parell de mesos, Facebook va anunciar que aviat arribaria el seu metavers, un conjunt d’espais virtuals on crear i explorar amb altres persones que no són al mateix espai físic. , treballar, jugar, aprendre, comprar i més”, ha explicat un responsable de la xarxa social. De fet, la primera inversió en aquest metavers serà de 50 milions de dòlars i els responsables de F acebook han assegurat que col·laboraran amb grups de drets civils, governs i institucions acadèmiques per construir aquesta ‘nova normalitat’ virtual “de manera responsable”.

Pensem per un moment en tots aquests perfils d’Instagram amb comptes professionals que monetitzen cada viatge, cada àpat; cada interacció. Fent cas de la idea de Zuckerberg, els seus avatars poden ser empreses a temps complet. Però també podríem quedar per anar a un cinema virtual i assistir a una passada per després passejar per una París reconstruïda a escala, sopar a l’Arpège i finalment tombar-nos a mirar estrelles pixelades. Sona bé, oi?

Per què ara?

Crear un món virtual consistent és un procés iteratiu, un projecte en millora constant. Major velocitat de comunicació en xarxes faculta més quantitat de dades a transmetre. I aquell moment és ara, gràcies al 5G. Les xarxes 5G proposen una taxa de transferència de dades de fins a 10Gbps, 100 vegades més ràpida que el 4G, latència reduïda d’1 mil·lisegon, més ample de banda (de 30GHz a 300GHz), evitant els colls d’ampolla, més cobertura i menor saturació per quantitat de dispositius connectats.

Imagina’t posar-te un casc de realitat virtual (RV) i entrar en una reunió d’empresa sense sortir de casa: una reconstrucció virtual de cada oficina unint el millor del teletreball i la presencialitat. A Zoom amb prou feines podem veure cares sota un marc negre. Al metavers de Zuckerberg podríem fins i tot sortir de les oficines fins al restaurant més proper i, bé, imaginar que xerrem còmodament sobre el nostre baix salari o xiuxiuejar sobre aquest company que sempre s’escaqueja.

 

Font: Atresmedia