Trucs per crear contrasenyes segures i fàcils de recordar

A partir d’una frase

Pensa en una frase que tingui algun significat per a tu i, si és possible, per a ningú més. Que no sigui ni molt curta, perquè sigui difícil d’endevinar, ni molt llarga, perquè la puguis recordar fàcilment. Si tenen majúscules i nombres, millor. Si hi ha algun símbol, magnífic. “Al bar de Joan posen tapes grans a 3 euros”, per exemple. Ara agafa les primera lletra de cada paraula i et surt “ElbdJptga3 €”, que és una bona contrasenya. A tu no et passa res? Tranquil, el títol de la teva cançó preferida pot ser un punt de partida.

Converteix les vocals en nombres

És un truc bastant popular que els ciberdelinqüents ja coneixen i sortegen, però que pot funcionar molt bé per complementar algun dels altres sistemes. Reprenent l’exemple de el punt anterior, la nostra clau provisional “BMiegcohteerso” es converteix en una altra una mica més segura: “BM13gc0ht33rs0”. Afegint un o diversos símbols podria utilitzar-se.

Sense vocals

En lloc de reemplaçar-les per nombres com en l’exemple anterior, podríem eliminar les vocals del tot. Si a més partim d’un terme inventat, com el nostre “BMiegcohteerso”, la contrasenya resultant serà més robusta: “BMgchtrs”. Qualsevol semblança amb una paraula real és pura coincidència, però recorda afegir números, majúscules i símbols abans d’emprar-la.

Una paraula i un nombre barrejats

És fàcil, però tria paraules i nombres que tinguin els mateixos caràcters per fer-ho encara més senzill. Nosaltres farem servir “Bigoti” i 28921. El truc està en anar col·locant les lletres una a una, intercalant les xifres de l’nombre però al revés. Així: “B1i2g9o8t2e”. Ja saps el que falta, no? Un símbol i assumpte tancat.

 

 

Gestors de Contrasenyes

¿Es et segueixen ennuegant les noves contrasenyes? Són massa difícils de recordar? Anotar-les en un paper és arriscat i posar-les en un document digital, un regal per a qualsevol hacker que accedeixi al teu ordinador. Però hi ha una solució que elimina aquests problemes de cop: els gestors de contrasenyes.

Són perfectament segurs i el seu funcionament, més fàcil que pintar amb nombres: recorden totes les teves contrasenyes i et proposen noves. I com saps que ningú va a entrar en aquesta app i a veure què tens guardades? Bé fàcil: perquè s’accedeix amb l’única contrasenya que et caldrà recordar. Una clau mestra. Et garantim que ningú podrà accedir.

A més, els nous passwords que genera són impossibles de trencar perquè no estan subjectes a cap patró personal. Els atacants no només són molt llestos, sinó que coneixen tots aquests mètodes i dediquen moltes, moltes hores a pensar en com esbrinar la contrasenya. Però ara tens la possibilitat d’evitar-completament